Kategoriarkiv: Uncategorized

Funderingar om inkomster

Jag arbetar ju som jurist och min lön är helt acceptabel och vi klarar oss bra ekonomiskt. Om jag istället hade studerat ett filosofiskt ämne hade läget kanske varit helt annorlunda för enligt undersökningar har yrken inom dessa utbildningar låga löner. Filosofer behövs dock för annars skulle det inte finnas någon kunskap i världen. Ordet filosofi används alltför ofta i dag och har oftast ingenting att göra med vad det egentligen är. Idag har många som sin filosofi att tjäna pengar till exempel och då försvinner lite av meningen med själva ordet. Till och med jag själv har funderat på att försöka tjäna in några kronor på bloggen. Jag skriver ju aktivt och varför ska jag inte kunna låta den genera en liten inkomst till mig? Genom ett affiliatenätverk kan jag få inkomster utan att jag gör något annorlunda än vad jag gör just nu. Jag fortsätter skriva om det jag vill och ingen styr innehållet i min blogg.

En laptop, kaffekopp och anteckningsblock
Massor av sedlar

Kirkegaard – Danmarks store filosof

Jag har börjat fördjupa mig i olika filosofer och deras tankar, bara för att det är så intressant. Egentligen hade jag tänkt att börja med de svenska filosoferna men de är inte så många och i ärlighetens namn lite osynliga i skaran. Istället fastnade jag för den danske filosofen Sören Kirkegaard. Hans tankar handlar bland annat om att varje individ skapar sin sanning, vad som är sant för personen och att personens livsöde kan bekräfta detta. För mig är det här mycket intressanta och spännande tankar och jag måste läsa fler av Kirkegaards verk.

Statyer av kända filosofer

Trasig ugn = ingen äppelpaj

Ikväll var det min och dotterns tur att ordna med kvällsfika till familjen. Efter jobbet hade jag åkt och handlat så vi kunde baka äppelpaj. Det är så himla gott! Den ska vara riktigt knäckig med massor av vaniljsås. Efter att vi hade satt in äppelpajen i ugnen så satte vi oss framför vår TV och fastnade i en riktigt bra serie. Det går en stund och jag märker att det inte luktar nybakad äppelpaj. Går ut i köket och ser att ugnen är på men det kommer ingen värme. Prövar att sätta igång plattorna och de funkar inte heller. Med vår tur så kommer det här inte täckas av garantin men vi har trygghetsavtal.se som täcker eventuella kostnader garantin inte gör. Så skönt att slippa gå och oroa sig för om man har en stor oväntad utgift för att ugnen bestämde sig för att klappa ihop. Som tur var hittade vi lite godis i lådorna så utan kvällsfika blev vi inte!

Bakar en god äppelpaj
Grå ugn som inte fungerar

Motion och ekofilosofi

Jag har länge varit intresserad av att testa på något nytt när det kommer till min träning. Gymaktiviteter har aldrig varit något för mig, utan jag föredrar utomhusträning. Oftast blir det löprundor eller promenader, men på senaste tiden har jag funderat på att testa en el-MTB , vilket är en eldriven mountainbike. I dagsläget tar jag oftast bilen om jag ska färdas en längre sträcka, men om jag hade en sådan så skulle jag enkelt kunna minska på bilturerna och få lite extra motion på köpet. Jag föredrar också att få känna vinden i håret och inandas frisk luft, istället för att sitta fast i en långsam bilkö och utsättas för avgaser. Det blir helt enkelt en större frihetskänsla. Dessutom vore det en vinst för miljön! Miljöfrågor är också något som diskuteras inom ekofilosofin, och det handlar helt enkelt om hur vi resonerar kring miljöpåverkan i relation till människan. Ett exempel på detta är hur vi tolkar de miljöproblem som vi har idag, och på vilket sätt vår tolkning påverkas av de antaganden vi gör.

Härlig cykeltur i skogen

Att hitta prao till dottern

Dags för dottern att prova på arbetslivet. Jag minns min prao i nionde klass. Jag fick inte direkt praktik på en advokatbyrå utan på en bilverkstad! Min far hävdade att det skulle få mig att fortsätta studera. Jag minns den allra första dagen när jag bytte om till den blå overallen i bilverkstadens inte alltför rena omklädningsrum. Jag tycker det med prao är väldigt bra, en chans att få se olika arbetsplatser även om få 15-åringar vet vad de vill syssla med. Var gjorde ni eran prao, och gav det er något? Nej nu ska jag sluta, har fått slita mig från solstolen och boken ”omgiven av idioter” för de ska komma och fixa avloppet. När värmen kom så kände vi att det inte luktade jordgubb direkt, så nu spolar vi med högtryck. Eller inte vi, utan vi har såklart anlitat en firma.

Tankar om döden

En kyrkogård en mörk och kuslig natt

En grekisk filosof tyckte inte om att alla människor var rädda för döden. Hans ord om detta löd ungefär: döden finns där vi inte finns och där vi finns existerar inte döden. Av den orsaken är döden inget som angår oss. Det är inte exakt citerat utan det är som jag minns innebörden i orden.

Visst skrämmer döden oss och vi har tankar om den men det känns ändå som en diskussion som de flesta vill undvika. Tyvärr är det ju så att döden kan dyka upp när vi minst anar det och därför bör det även vara ett ämne som vi borde diskutera mera.

Kjøkkenutstyr i filosofiens navn

Det som er med kjøkkens filosofi er at det skal ha en bærende verdi og kvaliteten skal gjenspeiles i kjøkkenet. Jeg, og vi alle, har materielle verdier. For meg har hus, penger og kjøkkenutstyr en materiell verdi. Jeg tenker at i følge hedonismens teori hvor selve formålet med alle handlinger er for å oppnå størst nytelse for den som handler. Som hedonist vil man bruke livet sitt for å oppnå nytelse på områder som mat, sosialt samvær, musikk og ikke minst noe godt i glasset. En stor nytelse kan du enkelt oppnå med sjampanje i Champagneglass fra Peugeot. Hva med noe å bite på i tillegg servert på et av Nordic Sense kakefat i fra kitchentime.no, for videre diskusjoner om blant annet materialismens filosofi og hedonisme ved et sosialt sammenkomst på kjøkkenet. Det koster ikke mye for ekte hverdags glede når den tilbys for lave priser.

Fine ølglass på bordet.
To venner som skåler.

Funderingar kring dödssynden lust

Jag kan för mitt liv inte begripa hur lust kan räknas till en dödssynd. Inte ens när det kommer till sexuell lust och särskilt inte med tanke på hur avogt inställda katolska kyrkan är till preventivmedel. Sexuell lust är en dödssynd men det gäller att producera många barn. Snacka om dubbelmoral.

Jag får inte ihop ekvationen varför lust och njutning ska vara så syndigt. Människor som njuter av det de gillar mår även väldigt bra och människor som mår bra sprider bra energier. Är det så himla smart att motverka det och göra det till en dödssynd?

Filosofi och vin en bra kombination

Häromveckan beställde jag ett par supermysiga fåtöljer och ett nytt bord på nätet. Efter lite strul med leveransen fick jag så äntligen hem allt igår. Tillbringade kvällen igår med att inreda min nya filosofihörna och blev så himla nöjd! Jag har en vinkel med fönster i ett av mina rum och där ställde jag fåtöljerna med bordet i mitten. Fixade lite med belysning och andra små detaljer och nu har jag den perfekta hörnan för filosofi och kanske ett glas vin med en god vän. läs mer om vin och vilka viner som passar bäst att smutta på när man bara sitter och pratar. Jag skall bjuda hem en kompis till helgen och efter middagen kommer vi garanterat att sitta i min nya hörna och filosofera om livets stora och små ting samtidigt som vi njuter av ett riktigt gott vin.

Minimalism

Minimalism är en riktning som alltid inspirerat mig. Att inreda minimalistiskt med ljusa rum som inte överlastats med onödiga föremål är en del av det hela men begreppet går djupare än så. Minimalism kan även handla om att ha allt i livet i ordning så att man inte ständigt måste grubbla över inbillade eller verkliga problem som behöver lösas. Ett företag som Söderberg och partners kan en gång för alla se till så att sådant som att ha rätt typ av gruppförsäkring eller hemförsäkring faller på plats så att man slipper tänka mer på det. Alla beslut som leder till att man får mer tid till det mest grundläggande och viktiga i livet är bra minimalism enligt mig. Att minska sina fasta utgifter så att man kan jobba mindre och att välja bort onödig konsumtion hänger också ihop med denna livsstil.