Kategoriarkiv: Uncategorized

Motion och ekofilosofi

Jag har länge varit intresserad av att testa på något nytt när det kommer till min träning. Gymaktiviteter har aldrig varit något för mig, utan jag föredrar utomhusträning. Oftast blir det löprundor eller promenader, men på senaste tiden har jag funderat på att testa en el-MTB , vilket är en eldriven mountainbike. I dagsläget tar jag oftast bilen om jag ska färdas en längre sträcka, men om jag hade en sådan så skulle jag enkelt kunna minska på bilturerna och få lite extra motion på köpet. Jag föredrar också att få känna vinden i håret och inandas frisk luft, istället för att sitta fast i en långsam bilkö och utsättas för avgaser. Det blir helt enkelt en större frihetskänsla. Dessutom vore det en vinst för miljön! Miljöfrågor är också något som diskuteras inom ekofilosofin, och det handlar helt enkelt om hur vi resonerar kring miljöpåverkan i relation till människan. Ett exempel på detta är hur vi tolkar de miljöproblem som vi har idag, och på vilket sätt vår tolkning påverkas av de antaganden vi gör.

Härlig cykeltur i skogen

Att hitta prao till dottern

Dags för dottern att prova på arbetslivet. Jag minns min prao i nionde klass. Jag fick inte direkt praktik på en advokatbyrå utan på en bilverkstad! Min far hävdade att det skulle få mig att fortsätta studera. Jag minns den allra första dagen när jag bytte om till den blå overallen i bilverkstadens inte alltför rena omklädningsrum. Jag tycker det med prao är väldigt bra, en chans att få se olika arbetsplatser även om få 15-åringar vet vad de vill syssla med. Var gjorde ni eran prao, och gav det er något? Nej nu ska jag sluta, har fått slita mig från solstolen och boken ”omgiven av idioter” för de ska komma och fixa avloppet. När värmen kom så kände vi att det inte luktade jordgubb direkt, så nu spolar vi med högtryck. Eller inte vi, utan vi har såklart anlitat en firma.

Tankar om döden

En kyrkogård en mörk och kuslig natt

En grekisk filosof tyckte inte om att alla människor var rädda för döden. Hans ord om detta löd ungefär: döden finns där vi inte finns och där vi finns existerar inte döden. Av den orsaken är döden inget som angår oss. Det är inte exakt citerat utan det är som jag minns innebörden i orden.

Visst skrämmer döden oss och vi har tankar om den men det känns ändå som en diskussion som de flesta vill undvika. Tyvärr är det ju så att döden kan dyka upp när vi minst anar det och därför bör det även vara ett ämne som vi borde diskutera mera.

Kjøkkenutstyr i filosofiens navn

Det som er med kjøkkens filosofi er at det skal ha en bærende verdi og kvaliteten skal gjenspeiles i kjøkkenet. Jeg, og vi alle, har materielle verdier. For meg har hus, penger og kjøkkenutstyr en materiell verdi. Jeg tenker at i følge hedonismens teori hvor selve formålet med alle handlinger er for å oppnå størst nytelse for den som handler. Som hedonist vil man bruke livet sitt for å oppnå nytelse på områder som mat, sosialt samvær, musikk og ikke minst noe godt i glasset. En stor nytelse kan du enkelt oppnå med sjampanje i Champagneglass fra Peugeot. Hva med noe å bite på i tillegg servert på et av Nordic Sense kakefat i fra kitchentime.no, for videre diskusjoner om blant annet materialismens filosofi og hedonisme ved et sosialt sammenkomst på kjøkkenet. Det koster ikke mye for ekte hverdags glede når den tilbys for lave priser.

Fine ølglass på bordet.
To venner som skåler.

Funderingar kring dödssynden lust

Jag kan för mitt liv inte begripa hur lust kan räknas till en dödssynd. Inte ens när det kommer till sexuell lust och särskilt inte med tanke på hur avogt inställda katolska kyrkan är till preventivmedel. Sexuell lust är en dödssynd men det gäller att producera många barn. Snacka om dubbelmoral.

Jag får inte ihop ekvationen varför lust och njutning ska vara så syndigt. Människor som njuter av det de gillar mår även väldigt bra och människor som mår bra sprider bra energier. Är det så himla smart att motverka det och göra det till en dödssynd?

Filosofi och vin en bra kombination

Häromveckan beställde jag ett par supermysiga fåtöljer och ett nytt bord på nätet. Efter lite strul med leveransen fick jag så äntligen hem allt igår. Tillbringade kvällen igår med att inreda min nya filosofihörna och blev så himla nöjd! Jag har en vinkel med fönster i ett av mina rum och där ställde jag fåtöljerna med bordet i mitten. Fixade lite med belysning och andra små detaljer och nu har jag den perfekta hörnan för filosofi och kanske ett glas vin med en god vän. läs mer om vin och vilka viner som passar bäst att smutta på när man bara sitter och pratar. Jag skall bjuda hem en kompis till helgen och efter middagen kommer vi garanterat att sitta i min nya hörna och filosofera om livets stora och små ting samtidigt som vi njuter av ett riktigt gott vin.

Minimalism

Minimalism är en riktning som alltid inspirerat mig. Att inreda minimalistiskt med ljusa rum som inte överlastats med onödiga föremål är en del av det hela men begreppet går djupare än så. Minimalism kan även handla om att ha allt i livet i ordning så att man inte ständigt måste grubbla över inbillade eller verkliga problem som behöver lösas. Ett företag som Söderberg och partners kan en gång för alla se till så att sådant som att ha rätt typ av gruppförsäkring eller hemförsäkring faller på plats så att man slipper tänka mer på det. Alla beslut som leder till att man får mer tid till det mest grundläggande och viktiga i livet är bra minimalism enligt mig. Att minska sina fasta utgifter så att man kan jobba mindre och att välja bort onödig konsumtion hänger också ihop med denna livsstil.

Den som är mest harmonisk vinner

En kvinna som blåser såpbubblor

I ett samtal med några vänner häromdagen kom vi in på ämnet tacksamhet. Jag har nämligen läst att något som ökar chansen för att känna sig lycklig var förmågan att känna tacksamhet, att det hör ihop. När man känner tacksamhet fokuserar man på allt man har som är bra, i stället för det man saknar.

För är det inte så att vi numera ständigt jagar efter mer och bättre, och glömmer bort hur bra vi faktiskt har det? Framför allt tycker jag att det ligger något väldigt rättvist i det här, att det inte är den som har mest, som är lyckligast, utan den som är mest tacksam.

Små knottror i knävecket på dottern

Idag var jag tvungen att ta med min dotter till doktorn. Där träffade jag på en hyrläkare som var mycket lugn och trevlig. Jag kan inte klaga på något utan vi fick verkligen ett superbra bemötande. Det var inget allvarligt utan det var med 99 % säkerhet bara vanliga höstblåsor. Jag trodde att de bara fanns på hösten men de kan tydligen dyka upp när som helt, namnet till trots. Tack och lov fick vi iallafall en salva utskriven på recept och dottern säger redan att det kliar mindre vilket är skönt. När det kliar på henne gör det så klart väldigt ont i mig. Jag älskar henne så mitt hjärta gör ont och önskar att det istället var på mig det var såna envisa små knottror som inte vill ge med sig utan läkarvård. Jag har såklart hört talas om höstblåsor tidigare men det är svårt att veta om det verkligen är det eller något annat. Så bra att vi fick hjälp.

Träffade en hyrläkare

Grannsämja

Att ha god grannsämja är verkligen viktigt, för utan det så skulle snart alla små orter ute på landsbygden dö ut. Det är hos grannarna man kan hitta hjälp om man behöver det, oavsett om det handlar om att skotta ut bilen eller om man behöver skjuts till jobbet när bilen har gått sönder. Goda grannar märker även om något skulle hända en och kan hålla lite koll på bostaden när man är bortrest. Utan grannsämja hade till exempel aldrig små butiker ute på landet kunna klara sig, för det är just grannarna som är där och stödköper varor. När man går till en bra mäklare för att köpa en ny bostad, som till exempel Husmanhagberg, kan man faktiskt fråga om grannsämjan i det område man vill flytta till. För att bo tillsammans med personer som också värdesätter sin omgivning är bra för själen och ens välmående.

Färgglada hus på rad