Kategoriarkiv: Funderingar

Sömn och filosofi

Det har sagts att det krävs stor disciplin för att läsa och hålla på med filosofi. Denna disciplin krävs i många aspekter av ditt liv, men kanske främst i fråga om din sömn. Att ha en utvilad hjärna när man börjar dagen är nödvändigt och du ska kunna läsa och resonera kring svåra filosofiska frågor. Det finns många sätt att göra detta. Men för den som är intresserad av filosofi kan det vara en bra idé med att läsa en enkel och lättläst bok före sänggåendet. Läsförmåga är central för oss filosofiintresserade, och det är därför till mycket nytta att läsa varierade litteratur. Så skaffa ett sängbord till sovrummet, och se till att alltid ha en lättläst och intressant bok lagd på det. Du kommer snart märka att detta är en väldigt nyttig sängrutin som både kan vara meditativt och bildande.

Att avliva myter

myterVet ni vad? Det finns många allmänt accepterade ”sanningar” som i stort sett alla håller med om och upprepar utan att egentligen reflektera över. Ni fattar, jag pratar om floskler. Något låter bra och så tar man bara efter utan att fundera över innehållet. Det är synd för på så sätt förvandlas många djupsinniga tankar till floskler. Det blir liksom inflation.

Ta till exempel det där med att fånga dagen (eller, carpe diem som det heter på latin). Visst låter det bra? Men, ärligt talat, hur ofta har ni inte hört det? Hur många tar tillfället i akt på riktigt och lever upp till det de säger. Nej, inte många. Till sist, när det upprepas slentrianmässigt för många gånger börjar jag känna att det liknar carpe diem-tjafset. Då undviker jag sådana fraser även om jag lever upp till deras innebörd. Men jag kan inte säga något som blivit kapat och missbrukat av obehöriga. Så är det bara.

Sen händer det samma sak med vårt beteende och våra vanor. Folk tar bara efter och härmar. Först skapar vi myter och sen fortsätter vi upprätthålla dem. Oftast är vi helt omedvetna om det, förstås. Och allt det på grund av att vi inte stannar upp, känner av och tänker efter. Intellektuell nyfikenhet har tydligen blivit en bristvara. Därför blir jag väldigt förtjust när det dyker upp någon som avlivar myter med argument. Agnes Wold är en av mina favoriter. Läste nyligen en artikel där hon avlivar myter om vår hälsa. Go, Agnes, go! 🙂

 

Tankar om julen

Är inte själva tanken med julen att vi ska firas Jesu födelse och njuta av en glädjens högtid? Sedan när har det blivit en högtid full av ångest, stress och måsten?

Ibland undrar jag om allt bakande, pyntande och pysslande är för att man tycker att det är en mysig del av julen eller för att man ska kunna lägga upp massa bilder på facebook och instagram att man hade den perfekta familjen. Är det inte bättre för barnen om de känner att deras föräldrar har en mysig stund tillsammans med dem, istället för att de ska stressa igenom en massa aktiviteter som ska ”prickas av”?

baka med barnen

Eller är jag bitter nu? Men allt jag hör på jobbet är hur mycket man har kvar att göra och hur fort tiden går och att man inte vet hur man ska hinna med allt fram till jul. Jag hör sällan att någon suttit och pysslat med barnen och tyckt att det var mysigt. Eller att man har bakat tillsammans med dem som en aktivitet istället för ett ”måste” som måste skyndas på.

Nej, jag tycker vi måste sluta bry oss så förbaskat mycket om den perfekta fasaden och att kunna visa upp det perfekta hemmet med de perfekta barnen och det perfekta livet. Inget i livet är perfekt hela tiden. Allt går upp och ner. Jag skulle vilja att fler människor upplevde sina minnen istället för att se till att ta den perfekta bilen och se hur många likes de får på facebook på den.

Så, i år önskar jag mig att fler folk struntade i vad andra tyckte och istället bara levde och framförallt upplevde sina liv på riktigt.

Funderingar i solstolen.

Ligger här i solen och gottar mig åt att det äntligen har blivit sommar igen! Så läste jag en artikel som tar upp att Sverige borde ta upp frågan om dödshjälp.

Personligen tycker jag att detta är en både enkel och komplex fråga på samma gång. Jag anser att alla har rätt att göra som de vill med sina liv, vilket också innebär att man ska kunna välja om man vill avsluta det.

Men jag ser ju också problematiken med detta. Vill man ta livet av sig när man är fullt frisk så är ju detta inte ett så stort problem, då hittar man ju säkert på ett sätt med tabletter, rep, vapen och annat. Problemet uppstår ju när folk är sjuka, döende eller hålls vid liv av olika maskiner.

Det är ju klart inte så lätt att hjälpa en person att dö om man inte kan lita på att de är vid sina sinnens fulla bruk. Har aktionen väl gjorts så är det ju omöjligt att ändra på det.

Men värst för mig är ju om det finns anhöriga och andra som ska ”lägga sig i” och försöker påverka beslutet för att de vill ha ut arv eller inte vill lägga mer pengar på sjukhuskostnader och liknande. Detta är för mig helt vansinnigt och jag kan inte förstå hur man kan göra såhär mot en annan människa. Men det är ju naivt att tro att det inte förekommer.

Nog filosoferat om detta nu. Dags att de om det går att bada eller om man får köldskador då 😉

bikini för svensk sommar

Ibland undrar jag hur människor fungerar

Pratade med en kompis idag som precis har gått igenom en väldigt tråkig separation. Nu känns det som att han gör allt han kan för att få henne att må ännu sämre.

När de precis träffades så tog hon ett lån med avbetalning i sitt namn åt honom eftersom han inte hade en fast inkomst då. De var, som tur är, noga med att skriva ett avtal på detta att han skulle sköta avbetalningarna på detta lån månadsvis tills allt var betalat och klart.

Nu vägrar han betala för han säger att lånet står på henne så det är hennes ansvar. Jag vill ju hävda att hon har rätten på sin sida eftersom de har ett signerat papper om deras överenskommelse. Men så går jag in och läser om rättsskydd och rättshjälp och så står det:

  • Din motpart i tvisten får inte vara någon du varit gift eller sambo med om mindre än två år förflutit sedan separationen.

Vad gäller?

I min värld så låter det ju konstigt att ett avtal inte ska gälla och att hon inte ska få någon ekonomisk hjälp bara för att de har levt ihop. Ska ett avtal då helt plötsligt sluta gälla? Tänkte ta kontakt med Stockholmsjuristerna och fråga vad som gäller. Lika bra att fråga experterna istället för att sitta här och gissa 😉

tvist

Önskar er en glad påsk

påskhare

Ville bara kika in och ge dig en stor påskkram under denna konstiga högtid som vi har. Du har säkert redan sett detta underbara klippet från Johan Glans där han analyserar påsken. Helt fantastiskt!

Det är ju verkligen så rätt. Jag ska verkligen inte påstå att jag är någon expert på bibeln eller liknande men jag kan inte komma ihåg att jag har hört någonting om påskkärringar, påskhare, godis, ägg och must i den.

Men det är som han säger – allt känns ok bara för att vi gör allting tillsammans 🙂 Så ta en sillmacka till och en nubbe för imorgon börjar verkligheten igen.

Ännu en dödssyndfundering – lättja

Tänkte fortsätta lite på mitt tidigare tema med människor och djur och hur vi förhåller oss till olika dödssynder. Förra gången pratade jag om avundsjuka, denna gången tänkte jag filosofera lite kring lättja.

Lättja beskrivs ju som passivitet, lathet och likgiltighet. Så då funderar jag ju direkt på om djur har detta beteende också.

När jag växte upp så har vi alltid haft katt och de känns som mästare av lättja eftersom det känns som att de sover hela dagarna. Men å andra sidan så var detta katter som var både inne och ute så de var ute hela nätterna. Så då är det ju inte så konstigt om de sov hela dagarna. Så frågan är om det var lättja eller helt enkelt sömnbrist som jag såg.

Samma sak känns det nästan som med vilda djur. Jag kan inte komma på att jag någon gång har sett ett djur likgiltigt, mer än stackars djur på zoo och liknande, men det känns mer som ett beteende som är skapat av omgivningen än ett som finns i djuret själv.

Ofta när vi ser djur ligga och lata sig så njuter de av en solig dag, och ofta tillsammans med andra djur som håller koll på omgivningen.

Så jag vet inte om jag tror att djur har lättja, det är bara några få stunder som de har möjlighet att njuta av livet utan att jaga eller jagas. Eller så tar de igen sig efter hårt arbete eller samlar kraft inför nästa kraftansträngning.

Så jag vill påstå att detta beteende är någonting som vi människor har utvecklat sedan vi gått från att vara djur till att vara homo sapiens.

sju dödssynderna

 

Funderingar kring avsundsjuka

Satt och filosoferade lite kring avundsjuka. Det sägs ju att vi människor kommer från djurriket och apor och så vidare.

De säger ju också att våra kroppar och instinkter är de samma som de var för tusentals år sedan. Så då tänker jag såhär, är avundsjuka en instinkt? Om ja, vad var den bra till i så fall?

Jag kan på ett sätt se den som en överlevnadsinstinkt, att om vi såg någon som hade mer mat eller ett bättre boende än oss så blev vi avundsjuka. Denna känsla gav oss i sin tur motivationen och drivkraften till att skaffa samma saker själva.

Så om vi då härstammar från djurriket, känner djur avundsjuka? Jag kan inte komma ihåg att jag har sett något naturprogram där man alls har nämnt att ett djur skulle vara avundsjukt.

Så min fundering är helt enkelt, känner djur avundsjuka? Eller är det olika beroende på vilket djur vi pratar om? Kan fiskar känna avundsjuka men inte flugor. Är det bara däggdjur som kan göra det? Eller är det enbart djur som vi räknar som intelligenta som känner detta?

En parentesfråga…… varför räknas just grön som avundsjukans färg?

avsundsjuk

Tänk att hitta en ny stad

Blir så fascinerad av denna artikeln! Tänk att hitta någonting som varit övergivet i flera år!

När jag läser om liknande händelser så tänker jag alltid -tänk om dessa väggar kunde tala vad mycket intressant de hade haft att berätta. De har kunnat berätta om människorna som bodde där. Varför blev staden övergiven? Hur var det att leva här? och så vidare.

Tänk bara mannen som återupptäckte Machu Picchu. Tänk att komma till denna plats och inse att man har upptäckt någonting som ingen annan vet om. Tänk det adrenalinpåslaget! Tänk alla de tankar som måste ha gått genom hans huvud.

Samma sak måste ju ha hänt för de arkeologer som hittade den egyptiska staden Heracleion under Medelhavet. 

Jag är verkligen så fascinerad av sånt här. Kanske borde jag sadla om och bli arkeolog egentligen. Fast jag hade väl inte haft något privatliv alls då för jag hade troligen spenderat varenda minut med att utforska min upptäckt för att lära mig med om platsen och om folket som levde där.

Nu kanske det är lättare för de som upptäckte den glömda staden i Tyskland eftersom det inte så väldigt längesedan den föll i glömska och de hade samma typ av skrivsätt som vi har idag. Det är mer utmanande att försöka förstå livet i Heracleion och Machu Picchu.

Machu Picchu

Ambivalent

Jag och min man satt och pratade vid middagsbordet idag, rent filosofiskt, om snabblån och smslån och liknade. Jag har alltid varit väldigt emot denna typen av lån och hävdar å det bestämdaste att det inte är seriösa företag.

Min man har en helt annan inställning och tycker att det är bra att det finns denna typen av korttidslån och att det är var människans egna ansvar att ta ansvar för sin ekonomi och se till att man kan betala tillbaka det man lånar. Precis som man måste göra när man går till banken.

Så vad hände nu då, jo, jag satte mig framför datorn och skulle försöka hitta alla dessa ”oseriösa” lånehajar och bevisa för min man att han har fel. Det första företaget jag hittade var Ferratum och jag kan verkligen inte hitta något ”fuffels” med företaget.

Alla villkor står klart och tydligt presenterade, räntorna specas och du väljer själv hur lång tid du vill låna och får då också en ränta efter det. Allt detta som jag har sett i t ex Lyxfällan om att folk inte har en aning om vad de betalar och inte kan jag inte förstå.  De har helt enkelt inte tagit ansvar för sitt eget handlande enligt min mening.

Hm, verkar som att mannen har rätt i detta fallet. Men det händer så sällan så han kan väl få denna ”vad var det jag sa” 😉

Lyxfällan