Barnteckningar och filosofi

I går var jag på en intressant föreläsning på dotterns skola. Den handlade om barn, skapande och om den franske filosofen Jean-Jaques Rousseau. Han levde på 1700-talet och många som forskar om barns utveckling hänvisar till honom när det gäller vikten av att uppfostra barn i enlighet med sin natur. Vad han menade var att barn ska få möjlighet att teckna direkt i naturen och inte utifrån minnesbilder eller avbilder. Han ansåg alltså att barn inte skulle ha några andra teckningslärare än naturen eller föremålen i sig själva. Föreläsaren talade även om andra personer, historiska som nutida, som har forskat om barn och tecknande. Han talade också om teckningstävlingar och hur det under vissa årtionden har varit populärt och under andra ansetts som något fult. Min dotter ritar inte speciellt mycket nu för tiden men jag tror bestämt att jag ska köpa lite konstnärsmaterial i butiken och sedan ta med henne ut i naturen med penslar, staffli och hela köret.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *